goed voor elkaar!
Een kijkje binnen
Ga naar het albumoverzicht
Nieuws van de leerkracht

Nieuws van de leerkracht

Sinterklaa

De sint is aangekomen in het land. En gelukkig is het goed gegaan! De afgelopen week zijn we begonnen met het nieuwe thema. We hebben het thema 'herfst' afgesloten en zijn opgestart met thema 'Sint en Piet', een thema wat erg leeft bij de kinderen. In de ochtend bespreken we waar het sinterklaasjournaal over ging en bedenken we wat er kan gaan gebeuren. Ook de thema hoeken zijn weer aangekleed. Zo hebben we in de huishoek het grote pietenhuis, en is er een stoomboot in de klas! Het poppenhuis is omgetoverd tot het huis van sinterklaas en de speelgoedwinkel is bijna af. Kortom, het wordt een leerzaam maar vooral leuk thema! Kom gerust even bij ons kijken. 
 

'Bibbers in je buik'

Deze week staat in het teken van de Kinderboekenweek. Een week waar we extra voorlezen en werken rondom prentenboeken. Het thema van de christelijke Kinderboekenweek is 'bibbers in je buik'. Een thema waar iedereen wel eens mee te maken heeft of heeft gehad. Iedereen is wel eens bang of vindt iets spannend. Wij hebben deze week gewerkt rondom 'de Gruffalo'. Het voorlezen aan kinderen bevordert de woordenschat, fantasie en bovenal staat het leesplezier voorop. Ook het herhalen van een prentenboek heeft voordelen. Kinderen kunnen het verhaal terughalen en voorspellen. Dit geeft ook houvast en veiligheid voor kinderen.
Ook hebben wij in de klas een nieuw leesboek gekregen! Lieve dikke juffrouw Jans. Dit boek gaat over een groep 1 die allemaal leuke avonturen beleeft. Wij vinden hem erg leuk!


 
Speelgoedochtend
Ondertussen zitten we alweer 8 weken op school. Wat gaat dat snel! Op de laatste dag voor de vakantie hebben de kleuters op de Wiekslag geluk, want dan mogen ze hun eigen speelgoed mee naar school nemen. Dat betekent: tafels en stoelen aan de kant, en spelen maar! Het samenspelen en samenwerken staat bij zo'n ochtend centraal. De kinderen leren om samen met hun speelgoed te delen, en leren om speelgoed uit te lenen. Er komen hele leuke combinaties van kinderen tijdens zo'n speelgoedmiddag. Het spel wordt echt verdiept! Hoe leuk is het bijvoorbeeld om met je eigen poppen in de huishoek te spelen? Of om een garage te bouwen van blokjes voor je eigen auto's? Ook worden er een aantal gezelschapsspelletjes meegenomen. Het is altijd, zo ook vandaag, een gezellige, leerzaam gebeuren. De kinderen genieten, en de juf ook! Voor een impressie, klik hier!


 
Herfst!

Brrrrrrr.... het was best fris vandaag! Maar wij laten ons niet tegenhouden door kou en regen! De stoere kleuters van CBS de Wiekslag hebben namelijk vandaag een kabouterochtend gehad. Om 8.45 liepen wij in de rij richting het bos. Onderweg vonden we een boomstam met paddenstoelen en schimmels erop! We hebben deze grondig bekeken en liepen vervolgens het bos in. Toen begon het langzaam te regenen... Gelukkig liepen we onder de bomen en werden we een klein beetje nat. Eenmaal bij de spelletjes zijn we vlug begonnen. Er waren verschillende spelletjes die gespeeld werden. Zo kon je takken meten, blaadjes bij de goede boom zoeken, kaboutersoep maken en met een spiegeltje onder de paddenstoelen kijken. Helaas begon het nu wel echt hard te regenen en zijn we terug naar school gegaan. Eenmaal aangekomen hebben we de warme kring opgezocht en hebben we elkaar verhalen verteld over de spelletjes. Welk spelletje vond jij het leukst? Hè dat spelletje hadden wij niet gedaan, hoe ging dat? De kinderen leren elkaar steeds meer complete vragen stellen: dus niet, was het leuk? Maar: Was het leuk om het spelletje te spelen in het bos? In de klas hebben we nog een lekker bekertje limonade gedronken en een snoepje opgegeten. Het was een gezellige, knusse, kleuterochtend!

Het fotoalbum is aangevuld. Voor foto's klik hier!De bladeren vallen van de bomen, het regent iets vaker, het wordt kouder, er komen bijzondere dieren voorbij; kortom de herfst is begonnen! Dit thema gaan we de herfstvruchten leren, en maken we kennis met de leefgewoonten van dieren. De woorden winterslaap, voorraad en verzamelen zullen vaak voorkomen! Op rekengebied koppelen we dit thema aan verschillende activiteiten met kastanjers. Met behulp van de kastanjes, eikeltjes en nog veel meer leren we om te sorteren op soort, grootte, kleur en vorm. De afgelopen maand hebben we al verschillende vormen geleerd; zo weten we ondertussen goed wat een cirkel, een vierkant, een rechtoek en een driehoek zijn. Dit wordt gedurende het jaar ook nog veel herhaald. Met het thema herfst maken we ook kennis met Bas(Dagmar Stam). Bas is een jongen die veel avonturen beleefd. A.d.h.v. de bijbehorende praatplaat leren we stapsgewijs meer over de herfst. Verschillende taalspelletjes komen hier ook aan bod. Om de kinderen warm te maken voor dit thema, hadden we gister een echte egel in de klas. We hebben goed naar de egel kunnen kijken en hebben er veel over geleerd. Wist je bijvoorbeeld dat een egel alleen wormpjes, slakjes en andere diertjes eet? Dat een egel zich nu vol gaat eten om daarna heel erg lang te gaan slapen? Om goed voor 'Stekeltje' te zorgen, hebben we buiten rupsjes en wormpjes gezocht. Ook vonden er een aantal kinderen slakjes. Toen we Stekeltje goed hadden bekeken, is hij lekker in zijn donkere holletje gekropen. Om het thema meer van de kinderen te maken hebben we bedacht dat het leuk is om een kabouterbos te maken. Thuis mogen de kinderen ook spullen meenemen van de herfst (zelf gevonden spullen, kleding, knuffels, boekjes e.d.) We kijken uit naar een heel gaaf thema!

De foto's van de egel zijn hier te vinden.


 
De bakker

vandaag sluiten we het thema 'de bakker' af. We hebben een heel fijn thema gehad met elkaar. Samen hebben we het thema eigen gemaakt! Als afsluiting van het thema heeft Ninke, de moeder van Tommy uit groep 3, samen met de kleuters een heerlijke taart gemaakt! In de middag hebben we deze lekker appeltaart opgegeten. De foto's zijn hier te vinden.
55

Sinds de zomer werken we op school over de bakker. We hebben al veel geleerd! Zo weten we bijvoorbeeld wat een bakker allemaal voor lekkers maakt, en dat bruin brood gezond is! In de klas hebben we een echte bakkershoek waar we zelf heerlijke taartjes kunnen maken. We werken dit project vanuit het boek: 'De bakker' van Liesbet Slegers. In dit boek wordt op kleuterniveau alles uitgelegd. De prenten in dit boek zijn erg sprekend en zijn ook terug te vinden in de klas. De kinderen zijn erg betrokken en dat is ook te zien aan al het lekkers wat de kinderen thuis maken. Het weekend wordt goed benut om samen met ouders te bakken. Deze activiteiten zorgen ervoor dat kinderen nog meer in het thema groeien. Op school laten ze het doosje zien van wat ze hebben gemaakt. Ook leggen de kinderen stap voor stap uit wat ze hebben gedaan.
Om alles in het echt te ervaren, mochten we op bezoek komen bij de bakkerij van bakker  Ammerlaan. We hebben erg veel gezien. Zo hebben we bijvoorbeeld gezien hoe er slagroomtaartjes, appeltaartjes en allerlei lekkers wordt gemaakt. Als afsluiting mochten de kinderen ook zelf aan de slag. De bakker had allemaal lekkere koekjes klaar gelegd, die wij mochten versieren. De vorm van het koekje was een dolfijntje. De kinderen mochten het koekje versieren met smarties, rozijntjes, nootjes en suikertjes. Dat wordt smullen! Op de foto's is te zien hoe de kinderen hebben genoten van alles!

Vandaag zijn we gestart met het nieuwe thema 'De Bakker'.
Pompom is jarig geweest en wie jarig is? Trakteert! Pompom wil graag een cake bakken voor zijn verjaardag. Alleen hij weet niet zo goed hoe hij dat moet doen.. Gelukkig willen de kinderen van groep 1 en de juf Pompom graag een handje helpen. Eerst bekijken we welke ingrediënten we nodig hebben voor een heerlijke cake. Daarna vertelt de juf stap voor stap hoe ze de cake moeten maken. De kinderen helpen erg goed. Ook als we een probleem hebben komen we er samen uit! De komende weken zullen in het teken staan van de bakker. Ook zullen we een uitstapje maken naar de bakker.  In de klas komen er steeds meer spullen en plaatje van de bakker. De klas wordt op deze manier een leeromgeving van en voor de kinderen. Spelen staat ook centraal dit thema. Spelen bevordert de zelfstandigheid, het nemen van intiatieven, het oplossen van problemen, plannen en fantaseren. Maar bovenal is spelen belangrijk voor de sociale, de cognitieve en motorische ontwikkeling (de wereld van HJK). Vanuit deze gedachten wordt elk thema ingericht.

Foto's vindt u hier

 

Schoolreisje

We kijken terug op een geslaagd schoolreisje. Om half tien stond de bus klaar om te vertrekken.  Nog even naar de WC, onze gele pet op en een naamkaartje. Het ritje in de bus was erg gaaf! Toen we aankwamen bij Plaswijckpark heeft de buschauffeur ons uitgezwaaid: 'Tot straks'! Nadat we samen een foto hadden gemaakt zijn we in groepjes uiteen gegaan. In het park zijn veel plekken waar je lekker kunt spelen. Zo is er een kleine en een grote verkeerstuin, een grote binnenspeeltuin, een treintje, springkussens, etc. We hebben zelfs ook wat dieren gezien! Om half twaalf hebben we lekker patatjes gegeten en een pakje limonade gedronken. Vervolgens mochten de groepjes nog even op stap en om half twee kregen we een lekker ijsje. Toen we terug naar huis gingen, stond daar ineens een echte dubbeldekker! Moe maar voldaan zijn we teruggekeerd naar school. Daar stonden de kinderen van groep 7 en 8, en onze pappa's en mama's ons toe te zwaaien. Het was een heel geslaagd schoolreisje.  U kunt de foto's terugvinden in het fotoalbum.  Of u kunt hier klikken. Veel plezier!


 

Welkom in groep 1!

De eerste week in groep 1 is alweer voorbij. Wat is het snel gegaan! Op dit moment hebben we 11 kinderen in groep 1. Elke maand komen daar een paar kindjes bij, gezellig! We hebben deze week ontdekt wat er allemaal in de groep te zien en te doen is. Zo weten we nu waar we onze jas moeten ophangen, waar we moeten plassen en ook welke stoel van jou is. Oo0
k hebben we mooie verhalen gehoord uit de Bijbel.
Ons eerste werkje hebben we op de deur geplakt.


'

'Ik hoor erbij''


Deze week hebben we het volgende versje geleerd:

'1,2,3,4,5,6,7,8,9,10
laat je vingers maar eens zien
10,9,8,7,6,5,4,3,2,1
Wat een pech, al mijn vingers zijn weer weg..
Kiekeboe!'

Voor een aantal foto's kunt u hier klikken.