goed voor elkaar
goed voor elkaar
goed voor elkaar
Vandaag heeft de novembermarkt plaatsgevonden. Klik snel verder!
Nieuws van de leerkracht

Nieuws van de leerkracht


Welkom op de groepspagina van groep 2!

 

U vindt hier informatie over groep 2. Onze leuke uitjes en thema worden hier beschreven. Veel plezier met het lezen van onze avonturen! 


Thema herfst 

Dit thema gaan we de herfstvruchten leren, en maken we kennis met de leefgewoonten van dieren. De woorden winterslaap, voorraad en verzamelen zullen vaak voorkomen! Op rekengebied koppelen we dit thema aan verschillende activiteiten met kastanjes. Met behulp van de kastanjes, eikeltjes en nog veel meer leren we om te sorteren op soort, grootte, kleur en vorm. Om de kinderen warm te maken voor dit thema, hadden we gister een echte egel in de klas. We hebben goed naar de egel kunnen kijken en hebben er veel over geleerd. Wist je bijvoorbeeld dat een egel alleen wormpjes, slakjes en andere diertjes eet? Dat een egel zich nu vol gaat eten om daarna heel erg lang te gaan slapen? Om goed voor 'Snuffel' te zorgen, hebben we buiten rupsjes en wormpjes gezocht. Ook vonden er een aantal kinderen slakjes. Toen we Snuffel goed hadden bekeken, is hij lekker in zijn donkere holletje gekropen.  Een aantal kinderen hebben de doos van Snuffel versierd, dat is wel zo gezellig. Ook zijn er kinderen die een naambordje en een etensbakje hebben gemaakt. 

Om het thema meer van de kinderen te maken hebben we echte groep 2 hoeken bedacht. Allereerst hebben we een onderzoekhoek op de gang waar we dieren kunnen bekijken en onderzoeken. Ook hebben we een begin gemaakt met de herfstwinkel. Vraag er maar eens naar! Thuis mogen de kinderen ook spullen meenemen van de herfst (zelf gevonden spullen, kleding, knuffels, boekjes e.d.) We kijken uit naar een heel gaaf thema!

Als introductie van het thema zijn we vandaag naar het bos gegaan. We hebben een heleboel paddenstoelen gevonden en ook een hele hoop verschillende diertjes gezien. Sommige hebben we in onze diervriendelijke potjes meegenomen. Op de foto's is te zien hoe betrokken de kinderen waren bij deze activiteit. De foto's van het onderzoeken zijn hier te vinden. 
De foto's van het kabouterpad zijn hier te vinden. 


 


De lettertafel

k
de eerste drie weken hebben we gewerkt over de letter K. De kinderen hebben in de klas al heel veel spullen gevonden met de letter k. Ook van thuis hebben de kinderen spulletjes meegenomen. Het is goed om de kinderen te betrekken bij zulke activiteiten. Op deze manier worden de kinderen op een speelse manier enthousiast gemaakt voor letters. Dit alles is wel op oefenniveau. Ze hoeven de letters nog niet te beheersen. b

gekoppeld aan de brandweer hebben we over de letter b gewerkt. Een moeilijke letter, want ja de d, p en q lijken ook wel heel erg op de b! Het geeft helemaal niets als ze dit verschil nog niet zien. Op de foto is te zien dat de kinderen weer erg betrokken waren bij deze letter. Fijn om te zien dat de kinderen en ouders zo enthousiast zijn! 


 


Thema: 'de Brandweer'

Na de vakantie zijn we gestart met het thema de brandweer. Verschillende hoeken zijn ingericht naar het thema. Zo hebben we een brandweerhoek en zijn er woordkaarten te vinden in de schrijfhoek. Ook de leeshoek is aangepast met boeken van het thema en hebben we duplo van het thema. Ook de werkjes zijn aangepast aan het thema.  Door middel van verschillende technieken zijn de kinderen doelgericht aan het werk. Vouwen, ontwerpen, tekenen, puzzelen, scheuren zijn maar een paar voorbeelden van de werkjes. De werkjes van de kinderen hangen op in de gang, daar kunt u ze bewonderen.  We beginnen een thema vaak met 'Wat weten we al' en 'wat willen we leren. We oriënteren en brainstormen in tweetallen over het thema, daarna mogen de tweetallen hun opgedane kennis aan elkaar vertellen. Deze kennis plakken we onder 'dit weten wij al'. Vervolgens denken we na over wat we nog willen gaan leren.  De verschillende opmerkingen plakken we onder het kopje 'dit willen wij leren'. We overleggen met elkaar hoe we deze vragen kunnen beantwoorden. Met een filmpje, een boekje, of vragen aan de brandweerman zelf?  Aan het eind van het thema evalueren we of we antwoorden hebben op onze vragen.  Dit is altijd een eyeopener voor mij als leerkracht. De kinderen weten en kunnen al zo veel! Vanwege de privacy zijn de namen van de kinderen verborgen. Op 26 september zijn we naar de brandweerkazerne toe geweest, spannend! Na een wandeling zijn we aangekomen bij de brandweerkazerne. Daar kregen we uitleg van Brandweerman Arjen,  Brandweer man Jochem en Brandweerman Danny (de papa van Mike). We hebben besproken wat de brandweer allemaal doet en we hebben naar de pakken gekeken. Ook hebben we uitleg gekregen over de brandweerauto. We hebben bekeken wat er allemaal in zit en hoe alles werkt. Ook hebben we een rondje door Bleiswijk gereden met de brandweerauto, misschien heeft u de sirene wel gehoord? ;) We kijken terug op een zeer geslaagd uitje. Op de weg naar huis zijn we nog even langs de speeltuin geweest.  Nogmaals dank voor de ouders die mee zijn gegaan!

Voor de foto's kunt u hier klikken. 

Schoolreisje!

We kijken terug op een geslaagd schoolreisje. Om half tien stond de bus klaar om te vertrekken.  Nog even naar de WC, onze gele hesjes aan en een naamkaartje opgespeld. Het ritje in de bus was erg gaaf! Toen we aankwamen bij Plaswijckpark heeft de buschauffeur ons uitgezwaaid: 'Tot straks'! Nadat we samen een foto hadden gemaakt zijn we in groepjes uiteen gegaan. In het park zijn veel plekken waar je lekker kunt spelen. Zo is er een kleine en een grote verkeerstuin, een grote binnenspeeltuin, een treintje, springkussens, etc. We hebben zelfs ook wat dieren gezien! Om twaalf uur hebben we lekker patatjes gegeten en een pakje limonade gedronken. Vervolgens mochten de groepjes nog even op stap en om half twee kregen we een lekker ijsje. Moe maar voldaan zijn we teruggekeerd naar school. Daar stonden de juffen en onze pappa's en mama's ons toe te zwaaien. Het was een heel geslaagd schoolreisje.  U kunt de foto's terugvinden in het fotoalbum.  Of u kunt hier klikken. Veel plezier!
Korfballes

Afgelopen dinsdag heeft korfbalvereniging Weidevogels een les gegeven aan de kleuters. De kinderen leerden op een spelenderwijs kennis maken met de technieken die bij korfbal gebruikt worden. Zo hebben we geleerd hoe we goed kunnen gooien en vangen, maar kwam ook bijvoorbeeld rollen en reactievermogen aan bod. Het diamantenroofspel was favoriet. Op de foto's is goed te zien dat ze het erg naar hun zin hadden! 
Er wordt op zaterdag structureel korfballessen verzorgd voor de kleintjes. Dit wordt de kangoeroeclub genoemd.